Beteendevetare vet inget om råraka

Äter den sista rårakan inte för att jag är hungrig, utan för att det är gott. Och vad säger hälsocoachen i mig om det? Ingenting alls! Enligt beteendevetenskapen kan det finnas flera olika orsaker till att en människa äter för mycket och av fel anledning. Men ingenstans står det något om att råraka är så pass gott att man helt enkelt måste äta för mycket. Beteendevetare vet ingenting om råraka helt enkelt.

I alla fall om det är mammas råraka, som är lite av en korsning mellan raggmunk och råraka. Raggmunk är ungefär som en vanlig pankakssmet med riven potatis i, medan råraka är bara råriven potatis som steks i "plättar" och det är stärkelsen i potatisen som binder ihop plättarna.
Min (mammas) råraka består av både råriven potatis och morötter, och finhackad gul lök. För att plättarna ska hålla ihop blandas några ägg i - därav är det lite raggmunkaktigare.

Jag kör aldrig efter nåt recept, men ungefär såhär;

2 morötter
4 mellanstora potatisar
2 ägg
lite salt och peppar

Skala och riv morötterna och potatisarna och blanda i äggen. Det ska inte bli "smetigt", äggen ska bara vara till lite extra hjälp att binda ihop ingredienserna när det steks. Häll i lite salt och peppar efter egen smak och stek sedan ca 2 dl åt gången i ganska tunna plättar. Serveras med lingonsylt!

Tyvärr försvann mina rårakor i en sådan fart förut att jag inte hann ta någon bild, så ni får använda fantasin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback